INKJET

Inkjet-technologie is een printtechniek waarbij inkt door kleine openingen (nozzles genaamd) direct op de ondergrond (het substraat) wordt gespoten. Naast elektrografie is inkjet printen de meest gebruikte digitale printtechniek.

Bij inkjet-technologie zijn alle beeldvormende processen gecombineerd in één deel, de printhead. Vanuit de printhead wordt de inkt door nozzles direct op het materiaal gespoten. Bij sommige inkjet-systemen wordt de inkt eerst op een intermediate gespoten en vervolgens op het papier overgedragen, bv bij het gebruik van solid ink.

Van oorsprong was de belangrijkste reden om inkjet-technologie te ontwikkelen het feit dat deze veel minder geluid produceerde dan de naaldprinters. Tegenwoordig is een belangrijkere reden dat het een eenvoudig en directe wijze is om beeld op het substraat te krijgen. Het is een printmethode die zeer veel mogelijkheden heeft: van gebruik van speciale inkten tot een zéér hoge printkwaliteit.

De digitale printtechnieken concurreren steeds meer met andere afdruktechnieken, zoals zeefdruk en offset. Dit vanwege de toenemende kwaliteit en snelheid van inkjet, de steeds kleinere oplages die gevraagd worden met zeer korte doorlooptijden en de mogelijkheden ‘op aanvraag’ te printen.

De belangrijkste componenten van een inkjet-systeem zijn:

  • de printerkop;
  • de inkt;
  • het substraat.

 

Inkjet-technologie

Inkjet-technologie is op te splitsen in twee groepen: drop-on-demand inkjet en continuous inkjet. Drop-on-demand, letterlijk vertaald: druppel-op-commando, wil zeggen dat er alleen inkt gespoten wordt op het moment dat er een druppel op papier moet komen. Bij continuous inkjet wordt een continue stroom druppels gemaakt, die vervolgens zodanig gestuurd worden dat deze wel of niet op het papier terechtkomen.

De drop-on-demand technologie is onder te verdelen naar de wijze waarop druppels gemaakt worden: in thermische inkjet en piëzo-inkjet.

 

Thermische INKJET

Thermische inkjet wordt momenteel het meest gebruikt in printers voor thuisgebruik (onder andere printers van HP, Canon en Lexmark). Daarmee is thermische inkjet ook qua omzet de grootste inkjet-techniek.

Bij thermische inkjet wordt een miniatuur weerstandelement heel snel verwarmd door middel van een stroompuls met een opwarmsnelheid van meer dan 1 miljoen graden Celcius per seconde. Hierdoor wordt vloeistof boven het element in korte tijd tot een temperatuur gebracht van circa 300 °C. Bij deze hoge temperaturen vormt de vloeistof een dampbel. Door deze uitzetting wordt een druppel vloeistof uit de uitstroomopening geduwd. Het reservoir vult zich weer met inkt, waarna de cyclus weer opnieuw kan starten. Het principe is nog het meest vergelijkbaar met het koken van water in een fluitketel.

inkjet

 

PIEZO INKJET

Het principe van piëzo-gebaseerd inkjet is het uit een inktkamer persen van druppels, vergelijkbaar met het uit een tube drukken van tandpasta. De volumeverandering wordt veroorzaakt door over een speciaal keramisch materiaal een elektrisch veld aan te brengen. Dit piëzo-keramische materiaal verandert door de elektrische spanning van vorm en duwt daarbij op een inktkamer. Zolang het keramiek zijn piëzo-elektrische eigenschappen behoudt, is dit proces oneindig te herhalen.

inkjet_2

 

Bron: http://www.project-gb.be/node/33